exoticanimals_logo.svg

 מאז ומתמיד, הכלב היה אוכל בשר. לאט לאט החל הכלב להתרגל למאכלי צמחים ובשר כדוגמת האדם. ביות הכלב הביא לשינוי חלקי בהזנתו אך לא שינה את מערכת העיכול שלו ולא את חילוף החומרים שלו.

האדם לועס את המזון והרוק בפיו עוזר לו לפירוק ראשוני של המזון. כלב לעומתו, איננו לועס. רוק הכלב שונה בהרכבו משלנו ולכן עיכול העמילן אצל כלב הינו ארוך וקשה.
גם מעי הכלב, קצר הרבה יותר משלנו. המזון נשאר במעיו זמן קצר יותר ולכן גם העיכול וגם ספיגת המזון פחותים. העיכול נעשה בעיקר בקיבה. שם יש הפרשות של מיצי קיבה וחומצה מלחית העוזרת במיוחד לעיכול הבשר.

תזונה מושלמת
תפקיד המזון הוא לדאוג לתוחלת חיים ארוכה ואיכותית. קיים מגוון רחב של מצבים המשתרע בין תזונה לקויה לבין תזונה אופטימאלית, אשר כולל תסמינים רבים ומחלות אשר ניתן למנוע אותם או להקל עליהם באמצעות תזונה טובה יותר.
הכלב, כמו כל ייצור חיי, דורש לקיימו חלבונים, שומנים, פחמימות ובנוסף גם מינרלים וויטמינים (ומים...). אם אנו רוצים לשמור על תפקוד גוף הכלב בריא, חשוב לצרוך את 6 אבות המזון האלה על בסיס יומיומי.

דיאטה חסרה, עודפת או לא מאוזנת יכולה לגרום להשלכות שליליות על הבריאות, דבר שעלול להתפתח למחלות כמו מחלת לב כלילית, השמנה ודלדול עצם (כמו גם לבעיות התנהגותיות). בנוסף, בליעה של חומרים רעילים (כמו עופרת, כספית, PCB או דיוקסינים), יכולה לגרום להרעלה ולתוצאות קטלניות, כתלות במינון.

כדי שנוכל לקבוע מהי ההזנה המושלמת לכלבנו יש לקחת בחשבון את הגורמים הבאים:

  1. חישוב של הצריכה היומית לכלב בקלוריות של: חלבונים שומנים ופחמימות.
  2. תכולת החומרים המרכיבים את אבות המזון
  3. גזע הכלב, משקל הכלב, הפעולות שמבצע הכלב, גיל, מצב תחלואי וכו'

תזונה ובריאות
היות שרוב מרכיבי המזון מעורבים גם בתקשורת בין-תאית (כאבני בניין שמאפשרים תקשורת זו או כחלק מהורמון או מזרם איתות), חוסר או עודף של חומרי תזונה משפיע באופן עקיף על התפקוד ההורמונאלי. מסיבה זו, הורמונים, אשר מווסתים את הביטוי של גנים, מהווים קישור בין התזונה של בעל חיים לבין הדרך בה גנים שלו באים לידי ביטוי (הפנוטיפ שלו).
תזונה לא מאוזנת באבות המזון עלולה לגרור פגיעה בבריאות, הן עקב עודף או מחסור. ההשפעה היא מצטברת וניכרת בדרך כלל רק לאחר זמן מה. לדוגמה, תזונה עתירת שומנים, עלולה להעלות את רמת השומנים בדם ובמיוחד להעלות את רמות הכולסטרול והטריגליצרידים בדם.
בשנים האחרונות השתפרו סוגי המזון בצורה משמעותית וניתן למנוע או לשפר את הטיפול במחלות נפוצות רבות כמו גם בתסמינים שלהן, באמצעות תזונה טובה יותר.

ניצול או נעכלות
הצורה, שבה הכלב מעכל את המזון, נמדדת לפי צואתו. אם הכלב משלשל או סובל מעצירות או שמספר הפעמים שהוא נותן צואה ביום גבוה במיוחד - אזי המזון אינו איכותי ו/או אינו מתאים לכלב, שכן אינו מנצל אותו כראוי.
רמת נעכלות החלבונים השונים:
חלבון חיטה (גלוטן)- רמת נעכלות של 99%. יתרונו הברור שהוא נספג טוב בדם.
חלבון הסויה מפורק (טוב לכלבים עם אלרגיות למזון)- נעכלות 96%.
בשר חזיר- נעכלות 96%.  
בשר עוף מיובש- 88%
חלבון מנבט התירס- 86%.                                                                               
*חל איסור לייבא בשר בקר מאירופה.

איכות החלבונים נקבעת על פי רמת הנעכלות שלהם ופרופיל חומצות האמינו החיוניות המרכיבות אותו. חלבון מן החי מסוג- LIP חלבון באיכות גבוה ובעל נעכלות מרבית. אחוז החלבון הרצוי במזון משתנה לפי גיל הכלב. לכלבים בתקופת גדילה רצוי שאחוז החלבון במזון יהיה כ-24 אחוזים, ואילו לכלבים בוגרים כ-22 אחוזים.
* עודף חלבון בתזונה יהווה מקור לבעיות, היות והוא יוצר עומס על פעולת הכבד.

תכולה
המזון הרווח בימינו (היבש התעשייתי) מורכב בעיקר מאבות המזון, ממינרלים, ויטמינים ותוספים החיוניים לגוף על מנת שיוכל לתפקד.

פחמימות
הדלק של הגוף. סוכרים מורכבים, המכילים חמצן, פחמן ומימן,
ונחוצים עבור כל הפעולות צורכות האנרגיה, החל מנשימת התא הבודד, ועד לכווץ השרירים לבצוע פעילות. בדרך כלל דרושה כמות מינימאלית על מנת למנוע הפרעות בחילוף החומרים. מערכת העצבים תלויה באספקה תקינה של פחמימות , במיוחד גלוקוז, יותר מכל מערכת אחרת בגוף. הגלוקוז הינו מקור האנרגיה העיקרי שלה, ולפיכך ירידה בריכוז הסוכר בדם גורמת להפרעות בפעולת המוח. את הפחמימות מפיקים מדגנים ומקטניות (תפו"א, חיטה, שעורה וכו'). עודפי הפחמימות, שאוכל הכלב, נאגרות בצורת שומן, המהווה רזרבה לימים קשים יותר.

חלבונים
בסיס החלבונים הן 20 חומצות האמינו השונות, המורכבות מחמצן, מימן, פחמן וחנקן (אורגני). החלבונים הם מן המרכיבים החשובים ביותר למזון, שכן הם המפתח לבצוע כל הפעולות המיוחדות לתאים, לרקמות ולמכלול של ביטוי הפוטנציאל הגנטי של הכלב, כגון יצירת נוגדנים במערכת החיסונית, קביעת הפיגמנטציה ועוד. בלעדיהן לא תהיה בניה ולא יהיה שיקום.
1 גרם חלבון= 4 קלוריות. החלבונים במזונות היבשים מתחלקים
לחלבונים ממקורות עיליים- ביצה, עוף, דגים, כבש ובזמן האחרון אפילו חלבון מן הצומח (סויה ואפילו תירס). 
ולחלבונים ממקורות לא עיליים- אינם מזינים מספיק, ומכילים נוצות, ציפורניים וכו'. אצל בעלי חיים בוגרים הסימן הבולט ביותר לחוסר חלבון הוא ירידה במשקל ואצל בעלי חיים צעירים נגרם פיגור בגדילה או אפילו הפסקתה הגמורה.                                  

שומנים
הינם חומרים המספקים קלוריות בכמות גדולה לגוף. השומנים אינם נמסים במים ובנויים מפחמן, חמצן ומימן. השומנים מתפרקים לגליצרול ולחומצות שומניות. מקור השומנים מן החי ומן הצומח. חומצות שומניות מתחלקות לרוויות (בדרך כלל מן החי) וללא רוויות (בדרך כלל מהצומח). חשיבות השומנים בתזונה, בכך שהם מגדילים את נעכלות הפחמימות והחלבונים, ומובילים בגוף את הויטמינים, שאינם מסיסים במים. אחוז השומנים במזון צריך להיות לפחות בין 10 ל15- אחוזים.

מינרלים
יסודות אנ-אורגניים, שהכרחיים לבניית רקמות ולתפקוד הגוף והם חייבים להיות ביחסים מסוימים.כל התגובות הביוכימיות המתבצעות בגוף החי תקינות כאשר היחסים בין המינרלים הם נכונים.ישנם מספר מינרלים עיקריים וחשובים:
סידן (קלציום) - חשוב לבניית העצמות ולתפקוד מערכת העצבים, כמו כן משתתף במנגנון קרישת הדם. הסידן נספג לגוף על ידי ויטמין.D  יש חשיבות גדולה לכמות מאוזנת של סידן במזון, היות ועודפים בו עלולים לגרום לבעיות חמורות במפרקים ובמבנה העצמות, ואילו חסך בו גורם להתכווצות בלתי רצונית של השרירים, רככת עצמות לגורים בזמן גדילה ועוד. כמות הסידן הרצויה בגוף הנה בסביבות 15 גרם לקילוגרם.
זרחן (פוספור) - גם הוא בעל חשיבות גדולה במבנה העצמות, וכמו כן חשוב למבנה החומצות הגרעיניות ושומנים מסוימים. היחס בין הסידן לזרחן הוא מרכיב חשוב בתזונה. כמות הזרחן הרצויה בגוף היא 10 גרם לקילוגרם.
נתרן (סודיום) - חשוב לתפקוד עצבי תקין, ומשתתף כזרז בתהליכים איזומטיים מסוימים. חוסר או עודף של נתרן בגוף עלולים לגרום למוות. כמות הנתרן הרצויה בגוף היא 2 גרם לקילוגרם.
אשלגן (פוטסיום) - משתתף באותם תהליכים, בהם משתתף הנתרן. עודפי אשלגן מופרשים דרך מערכת השתן.
מגנזיום - חשוב מאוד לבניית עצמות והוא יסוד חיוני במצבי בריחת סידן. הוא הכרחי להפקת אנרגיה ומשתתף בכל התהליכים המטבוליים בגוף הקשורים לפחמימות, שומנים וחלבונים, בעיקר בתהליכי ייצור חומצות גרעין ב DNA. סידן ומגנזיום פועלים ביחד לתפקוד תקין של מערכת עצבים ושריר. בחוסר של מגנזיום יש כיווץ של שריר בלי הרפיה. למגנזיום מעורבות בהעברת פולסים חשמליים והרפיה של שרירים. הוא חיוני להפרשת הורמון הפרתירואיד ולהפיכת ויטמין D לצורתו הפעילה בכליות ובכך הוא משפיעה על בריאות העצם. בנוסף, קיימים גם, כלור, גופרית, ברזל, נחושת, אבץ, יוד ועוד. אלו נמצאים בדם בכמויות קטנות, אך חשובים לתפקוד הגוף במידה לא פחותה.

ויטמינים
חומרים אורגניים, הנמצאים בגוף בכמויות קטנות, ודרושים בעיקר לחילוף החומרים של הגוף. מגיעים בכמויות קטנטנות אך אי אפשר בלעדיהם. חלקם של הויטמינים מסיסים במים (ויטמינים מקבוצת B) וחלקם מסיסים בשומן ( ויטמין K,E,D,A), ונעזרים בשומנים על מנת לנדוד בגוף.

A-   ויטמין A על נגזרותיו השונות חיוני לראיית לילה תקינה. הוא משתתף בתהליכי ההתמיינות של תאים, כלומר, בקביעת תפקודם הייחודי של תאים חסרי תפקוד מוגדר, תורם לתפקודן התקין של רקמת האפיתל (הרקמה החיצונית ביותר של העור ושל רקמת הריריות בגוף), של מערכת החיסון ושל מערכת הרבייה, וכן מעורב בתהליך הגדילה. נמצא במזון מן החי- חלב, ביצים ושמן דגים..עודף או חוסר שלו יגרום לפיגור בגדילה או ירידה במשקל, התייבשות העור ונשירת שיער.

D-     חשיבותו הגדולה ביותר של ויטמין ה- D הוא הגברת קליטתו של הסידן במעיים ועל ידי כך משפר ויטמין זה את ניצולו וריכוזו של הסידן בגוף. הוא נמצא בחלב, ביצים, כבד ודגים. באופן מיוחד חשוב ויטמין ה- D לגורים. רככת העצמות באה כתוצאה ממחסור בוויטמין הזה. כלב הסובל מעודף ויטמין D משלשל ויורד במשקל ויכול אפילו למות.

E-     משפיע מאוד על הפוריות. חשוב לחילוף החומרים של השרירים ונערכת העצבים. נמצא בשמנים מן הצומח וכן בחלב וחמאה אך בכמויות קטנות.
נקרא-"ויטמין נגד עקרות" שכן מחסור בו מביא לעקרות וניוון שרירים.

מקור הויטמינים הוא מבשר, דגים, ירקות, פרות, פרחים ואפילו ייצור סינטטי.

תוספי סיבים

1 גרם סיבים תזונתיים= 0 קלוריות. אז למה הם טובים? הם עוזרים לפעולתם התקינה של המעיים ומעודד ספיגה של אבות המזון.

תוספים נוספים - כגון אומגה 3 ואומגה 6 עוזרים בשמירה על פרווה בריאה ומבריקה.


הבדלים בין סוגי המזונות

מנקודת מבט הלקוח:

  1. טעימות
  2. עלות לק"ג
  3. נעכלות - נפח צואה מול כמות האכלה
  4. מראה הכלב- התפתחות, משקל, פרווה ועור, חוזק עצמות,שרירים ושיניים, תקינות הצרכים ושובע.
  5. בריאות הכלב - הופעת מחלות, הקשורות למזון או שעשויות להימנע ע"י תזונה איכותית - בעיות עור, מחלות פנימיות (כבד, כליות, לב), דלקות בדרכי שתן, הפרעות במערכת העיכול (הקאות, שלשול, עצירות), השמנה או איבוד משקל, האטת תהליכי זקנה.

מנקודת מבט תזונתית:

  1. תקן המזון והגדרתו (מלא, מאוזן).
  2.  סדר הרכיבים ומשמעותו, מיקום החלבון מן החי ברשימה - עפ"י החוקים האמריקאים הסדר מגדיר את הכמות היחסית במזון. אם החלבון מן החי ראשון או שני במזון היבש או אחד משלושת הראשונים בשימורים - ניתן להניח שזהו מקור החלבון העיקרי.
  3. אנליזה תזונתית: רשומה על השקים ומגדירה את אחוז קבוצות המזון מתוך החומר היבש
    • אחוז החלבון:  גבוה בגורים, נמוך במבוגרים
    • אחוז השומן: גבוה בגורים, נמוך ב-  light
    • אחוז הסיב ואיכותו: השפעה על נעכלות , נפח צואה , גבוה במזונות הרזייה, מזונות מבוגרים ונמוך בגורים.
    • אחוז המלחים: גבוה בגורים, שמור בגזעי ענק, נמוך במבוגרים.

 

  1. באיזה חלקים מן החי נעשה שימוש ( meat/meal/B)מקור החלבון מן החי עשוי להיות במקרה האופטימאלי מהשריר ובמזונות הפחות איכותיים גם מאברים פנימיים, עצמות , עור, נוצות או ציפורניים.
  2. שימור ונוגדי חמצון: מלאכותי או עם ויטמינים כמו C,E - חלקם משמשים גם כנוגדי חמצון ומונעים את קלקול המזון ואובדן הארומה. במזונות איכותיים לא נעשה שימוש בחומרי צבע, טעם וריח מלאכותיים.
  3. נעכלות:מרבית היצרנים אינם מגדירים את הנעכלות על גבי השקים. מזונות מסחריים יכולים להבדל בצורה משמעותית בנעכלות, גם אם הם מורכבים מאותם רכיבים באותה הכמות.

חשוב לדעת שהמזונות הזולים, בעלי הנעכלות הנמוכה הנם יקרים בדיעבד כי הכלב אמור לצרוך כמות גדולה יותר כדי לספק את צרכיו.

מזונות כלבים על פי שלבי החיים השונים:

מרבית החברות מייצרות מזון מסחרי בהתאם לשלבי החיים: גורים, בוגרים ומבוגרים.
הצרכים התזונתיים משתנים בהתאם לגיל הכלב.  כדאי לבחור מזון איכותי מסוג מסוים ולהחליפו רק בהתאם לשלבי החיים. כל החלפת מזון תעשה על פני 5 ימים בהדרגה, גם באותו סוג מזון - לא להמתין לסוף השק.
את כמות המזון ותדירות ההאכלה יש להתאים לגיל ושלב ההתפתחות, לטמפרמנט ורמת הפעילות ולמזג האוויר. יש לעקוב אחרי שינויים במשקל הכלב ולהתאים את כמות המזון.

Puppy  מזון גורים - 6 שבועות עד שנה (למעט גזעי ענק)

בסביבות גיל שלושה שבועות/ חודש ניתן להתחיל לתת מזון מסחרי בנוסף ליניקה. בשבועיים הראשונים אפשר להרטיב אותו . בגיל זה גורים אוכלים כ-6פעמים ביום. עם הגמילה, בגיל 6 שבועות יש לתת מזון מסחרי לגורים בלבד - התזונה חייבת להתבסס על מזון יבש.
לגורים יש דרישות תזונתיות שונות מכלב בוגר. גורים אוכלים כמות קטנה פעמים רבות ביום ולכן עליהם לאכול מזון מרוכז באנרגיה, חלבונים, ויטמינים, מינרלים ואבות המזון. במזונות גורים איכותיים כמותם של רכיבים אלו כפולה מזו של בוגר, כדי לענות על צרכי ההתפתחות והגדילה. גם גודל ומרקם הכופתאות מותאם למבנה הלסת של גורים.

Adult   מזון בוגרים - שנה עד 8 שנים

הדרישות מתזונת כלב בוגר הינן לשמור על תקינות המערכות שסיימו את התפתחותן ולשמור על משקל תקין. בוגרים אוכלים נפחים גדולים יותר במספר קטן יותר של ארוחות ולכן מזונות הבוגרים פחות מרוכזים והכופתאות גדולות יותר. מומלץ להרגיל את הכלבים ל 2- ארוחות ביום על מנת לעקוב ביתר קלות אחרי צריכת המזון.

Senior מזון למבוגרים - מעל גיל 8 שנים

כלבים מבוגרים נוטים לחוסר פעילות והשמנה, הם פחות עמידים למחלות , יש ירידה בכושר העיכול, פגיעה בחוש הטעם והריח ובעיות לעיסה. כמו כן מערכות כמו לב, כבד, כליות מתחילות לתפקד בצורה פחות אופטימאלית. מזונות המבוגרים מופחתי אנרגיה ושומן ומכילים חלבון איכותי בכמות מוגבלת ורמה גבוהה יותר של סיב. כמו כן הם מועשרים בחומרים התומכים במערכת החיסון ומופחתים במלחים היוצרים עומס על הכליות, הם קלי לעיסה ועלי טעימות גבוהה.

Light מזונות הרזייה

מזונות מופחתי אנרגיה ושומן ועתירי פחמימות מורכבות וסיבים, המיועדים לכלבים בעלי נטייה להשמנה, חסרי פעילות, מסורסים או מעוקרות שהשמינו.
יש לזכור שהשמנה מסכנת את בריאות הכלב וככל שנטפל בה מוקדם יותר, יעילות ההרזיה תהיה גבוהה יותר.

*כאשר הכלב חולה – מותאם לו מזון  מיוחד. כך למשל לכלבים עם בעיה בכליות  ,בעיית לב, בעיית מעיים או רגישות לסוגי מזון "קונבנציונאליים" – לכל אלה ועוד ,יש מזון ספציפי העונה על צרכיהם במדויק.              

סיכום

בחנויות לחיות מחמד קיים מגוון גדול מאוד של מזונות מסחריים לכלבים (שמספרם גדל מדי שנה).
הזנת הכלב במזון משובח יותר תיתן תוצאות טובות יותר וכלב שבע ומסופק יותר .

מזון איכותי יותר- נעכלות גבוהה יותר- נפח צואה נמוך יותר ושובע גבוה
יותר.
 
מכאן שבחישוב עלות המזון החודשית יש לקחת בחשבון שכמות ההאכלה של מזון איכותי יותר הנה נמוכה יותר.
מומלץ מאוד לדבוק בסוג מזון מסוים ולהחליפו רק על פי שלבי החיים, החלפת מזון הדרגתית, להשתמש בשימורים כתוספת ולא כמזון עיקרי ולהקפיד תמיד על אספקת מים טריים.

תזונת הכלב הנה גורם משמעותי ביותר אשר משפיע על קצב הגדילה וההתפתחות, בריאות העור והפרווה, חוזק השיניים, השרירים והעצמות, משקל הכלב ותקינות השתן והצואה. את המזון, כמותו ותדירות ההאכלה יש להתאים לגיל ושלב בהתפתחות הכלב, לטמפרמנט ורמת הפעילות ולמזג האוויר.

 

 

מעוניינים להצטרף למועדון הלקוחות שלנו ? השאירו פרטים:

בבקשה הזן את שמך המלא!
יש להזין מספרים בלבד!
נא להזין כתובת מייל תקנית!

שירותי החנות


shirut1.pngshirut3.pngshirut2.png

שעות פתיחה:

א׳-ה׳ 20:00-09:00

ו׳ 15:00-09:00

כתובת: מרכז מסחרי גבעת סביון, הגליל 78, גני תקווה

טלפון: 03-53-555-63

בבקשה הזן את שמך המלא!
יש להזין מספרים בלבד!
נא להזין כתובת מייל תקנית
Invalid Input